Wat doen we ?

 
 
 
 
Sinds enige jaren hebben wij ons verenigd tot de

"Oude Ambachten groep "Zwarte Handen"

en zijn regelmatig te vinden haven- en visserijdagen , historische evenementen , musea , bezoekers centra , fairs , festivals , markten en braderieën .

Daarbij laten we niet alleen zien hoe het vroeger in zijn werk ging , maar vertellen daarbij ook
over de culturele , sociale , economische en technologische historie van de ambachten en leggen verbanden met het hier en nu . 

 

Het gaat hier om de volgende ambachten die wij in wisselende samenstellingen of apart kunnen leveren :

 
 

 

Ambachtelijke Kuiperij :

 
Het ambachtelijk met de hand en oude gereedschappen vervaardigen van tonnen, kuipen , houten emmers , putsen , wastobbes , voerbakken etc. .
Het maken van duigen , het opzetten van de ton , het branden van de ton , vervaardigen bodems , het inelkaar hameren en waterdicht maken van de ton , en het hoepelen van de ton.
 
                


 
   
 
 
 


 
 
Ambachtelijke Touwslagerij :
 
Het op een lijnbaan met een losse en vaste bok met de hand vervaardigen van touwen tot ong. 30 meter uit hennepgaren en het door volwassenen/kinderen zelf vervaardigen van springtouwen ( 3m. lengte a 2,00 p/s) op een kleine lijnbaan .
 
 
 

YouTube-video

   
 
      
 
 
 
Ambachtelijke Taanderij :
 
Het ambachtelijk tanen (conserveren met bruine taanvloeistof) van het touwwerk , zeilen en netten in een ouderwetse houtgestookte taanketel .
 
    
 
   
   
 
 
Ambachtelijke Smederij :
 
Het op een veldsmidse vervaardigen van smeedwerk voor de scheepvaart , de huishoudelijke sector , de agrarische sector en de bouwnijverheid van rond 1900 en tevens het vervaardigen van siersmeedwerk zoals deurkloppers , bloemen en bloemstukken , vogels en sierraden.
 
    
 


    
 


      
 
 
    
 

 


 

 

 

Wasvrouw  uit 1900 :

Een wasvrouw van rond 1900 doet samen met de bezoekers en de kinderen op uw evenement de was zoals dat toen werd gedaan : met wasbord , houten en zinken wastobbes , wasbok , zeepklok , droogrek , groene zeep , ouderwets wasgoed , waslijnen (ropen) die zonder wasknijpers te gebruiken zijn , juk en emmers etc . . Voor de kinderen zijn er apart ook nog enkele wastobbes en droogrekjes waar ze naar hartenlust kunnen wassen .

Daarnaast zijn er 10 matterkloppers en een en rek met een zeer stoffig kleed dat nodig geklopt dient te worden : leef je uit op een geheel CO2 neutrale ouderwetse manier !

 

 

  
  
  
 
                      
                                       

    


Het geheel van de demonstraties wordt


uitgevoerd en aangekleed in de stijl van


de tijdsperiode 1880-1930 .                                


 

 

 

contact voor info en reserveringen : zwarte-handen@quicknet.nl