Referenties

 

 

Orvelte Festival van Het Drentse Landschap

 Op zondag 30 juni 2013 vanaf 11.00 tot 16.00 uur houdt Stichting Het Drentse Landschap voor de derde keer het Festival van het Landschap in Orvelte. Een dag speciaal voor diegenen die natuur, landschap, erfgoed, kunst en cultuur een warm hart toe dragen. Ook voor kinderen biedt het festival een gevarieerd en leuk programma. Bovendien zorgt de sfeervolle omgeving van het bijzondere esdorp Orvelte voor een prachtig decor voor alle activiteiten. Kijk voor het complete programma op www.drentslandschap.nl/festival. Het festival is gratis toegankelijk.

 
 
 
 
Visserijdagen Urk

In Urk staat een paar dagen per jaar de Visserij centraal. Duizenden bezoekers uit de maritieme wereld trekken dan naar het voormalige eiland om te zien hoe de mensen uit Urk presenteren waar ze al lang goed in zijn; de visserij. Tijdens deze drie dagen worden diverse activiteiten gehouden als de Nationale Visserijbeurs, maar ook muziekoptredens. Het is niet alleen interessant voor de horeca en visdetailhandel, het kan ook leuk zijn voor de culturele toerist.

 

 

 

Visserijdag in Spakenburg

De visserijdag in Spakenburg brengt u terug in de tijd dat het dorpsleven zich voornamelijk afspeelde in en rond de overvolle botterhaven, bij de visafslag en op de scheepswerf.
Op de eerste zaterdag van september, dit jaar op 7 september, wordt traditiegetrouw in Spakenburg de (nu al 25e!) Visserijdag georganiseerd. Vereniging de Bruine Vloot Spakenburg, organisator van dit festijn, laat de bezoekers de sfeer proeven van de ooit zo levendige visserijcultuur in dit voormalige Zuiderzeedorp.

 

 

Vaardagen Sleepboothaven Maassluis

De Stichting Sleepboothaven Maassluis organiseert op zaterdag 18 mei 2013 de Vaardag Sleepboothaven Maassluis! Ruim 300 rondvaartkaarten bij Vaardag Sleepboothaven Maassluis! De Stichting Sleepboothaven organiseert op zaterdag 18 mei 2013 de Vaardag Sleepboothaven Maassluis. Deze dag staat in het teken van het varen met en beleven van historische stoom- en motorsleepboten. 

 

 

Paardendagen te Driezum-Wâlterswâld

Op 25, 26 en 27 juli 2013 worden voor de 24ste keer de Paardendagen te Driezum-Wâlterswâld gehouden.
Deze Paardendagen, georganiseerd door de Stichting Paardendagen Driezum-Wâlterswâld, zijn inmiddels uitgegroeid tot het grootste en meest gezellige paardenevenement van Fryslân.
Dit evenement trekt jaarlijks duizenden bezoekers en geniet volop belangstelling vanuit heel Nederland.

 

 

Tuindagen Landgoed Vollenhoven

 

Landgoed Vollenhoven wordt 1 x per jaar voor drie dagen opengesteld tijdens de Tuindagen. Dit evenement wordt al meer dan 10 jaar georganiseerd en is van een kleine opendag uitgegroeid tot een gewaardeerd en goed bezocht evenement. Anders dan de vele auto’s op het parkeerterrein doen vermoeden is het tijdens de Tuindagen nooit echt druk. Dat heeft te maken met het uitgestrekte terrein waarop de Tuindagen georganiseerd worden.  Tijdens de Tuindagen kunt u een kijkje achter de schermen nemen. Want achter dat imposante huis aan de Utrechtseweg gaat heel  wat moois schuil.

 

 

Oude Maas Dag rond de jachthaven Rhoon

Op 25 mei 2013 is er weer de gezellige Oude Maasdag familie-uitje in de zon met kraampjes, muziek en oude ambachten in de jachthaven van Rhoon. Het feest gaat door tot 17:00 uur en u bent van harte welkom.

 

 

Werfweekend Museumwerf Vreeswijk Nieuwegein

Op zaterdag 1 en zondag 2 juni organiseert de Museumwerf vanaf 12.00 uur weer haar jaarlijkse Werfweekend. Dit jaar staat het Werfweekend in het teken van Binnenvaart en de kunst. Het belooft een spetterend weekend te worden!  Er is van alles te bekijken en te doen: exposities, tattoo's en schminken voor kinderen, sleutelhangers van touw maken, touwdraaien, houtsnijwerk, sieraden maken, rondleidingen, scheepjes in flessen, modelschepen die om de Museumwerf varen, glas-in-lood demonstraties, enz., enz..

 

Lentefeest De Helderse Vallei

Bijzondere producten en oude ambachten .De hele dag door zijn er diverse activiteiten voor jong en oud. Actieve bezoekers kunnen boogschieten of paardrijden; maar je kunt ook luisteren naar onze dierverzorgers wat de boerderijdieren eten en hoe ze leven, of kijken bij het scheren van de schapen. Natuurlijk is er ook het nodige te snoepen… Zo kunnen bezoekers zelf een broodje en/of worstje bakken boven een vuurtje, maar ook genieten van verse wafels en ijsjes. Voor de jeugd zijn er diverse activiteiten zoals klompje schilderen, tuinkerspotje maken en wol vilten.
Op zondag 26 mei is er een gezellige markt waar duurzame producenten bijzondere producten verkopen, zoals biologische kaas, cupcakes en allerlei bijzondere hebbedingen. Daarnaast laten diverse vrijwilligers oude ambachten zien die al bijna in de vergetelheid zijn geraakt: zelf touw maken, de was doen zonder wasmachine en hoefsmeden.

 

 

Snikkeweek Musselkanaal

Jaarlijks festiviteit in Musselkanaal ter ere van de Snikke .De trekschuit of snik (snikke in het Gronings) werd de vorige eeuw, na het gereedkomen van de veenkoloniale kanalen (nodig voor de afvoer van turf) in gebruik genomen. Vermelding van dit openbaar vervoer vinden we voor het eerst terug in de Groninger almanak van 1837.

 

 

Restauratie van het skûtsje De Jonge Trijntje Drachten

Op zaterdag 8 juni 2013 werd middels een feestelijk samenzijn het officiële startschot gegeven voor de restauratie van het beurtvaart skûtsje 'de Jonge Trijntje'. Wethouder Nieske Ketelaar van de gemeente Smallingerland en gedeputeerde Sietske Poepjes van de Provincie Fryslân deden dat door in geimproviseerd toneel een skûtsje in de jaaglijn naar de werf te trekken op aanwijzigingen Jan Marten Jagersma, de schipper van weleer. Tot slot mochten beide dames een klink slaan in 'de Jonge Trijntje'.

 

 

Lemmer Dok Event

Met het Lemmer Dok Event wordt op sfeervolle wijze het watersportseizoen geopend. Kom aan boord kijken tijdens de Vlootshow Friese rondvaartboten. Met onder andere een modeshow, koffieconcert, dansdemonstratie, proeverijen, spelen voor kinderen en meer.  Kortom 2 dagen feest op de Lemmer!

 

 

MPS de Zonnebloem

Een groots moment in de geschiedenis van de Zonnebloem was de komst van een volledig aangepast hotelschip voor vakantiereizen voor zieken en gehandicapten. Op 9 februari 1985 liet Koningin Beatrix het motorpassagiersschip De Zonnebloem te water. Het geld voor het schip was bij elkaar gebracht door massale deelname van het Nederlandse publiek aan een spelprogramma dat door de KRO werd uitgezonden: de 1-2-3 Show. In 2006 nam de Zonnebloem een nieuw riviercruiseschip in gebruik.

 

 

Weesper Watersportfestival

Naast de braderie, de oude ambachten en de shantykoren, zijn er dit jaar extra veel doe-activiteiten. Er is een open Weesper kampioenschap roeien, een viswedstrijd voor de jeugd, een roeiwedstrijd met visbootjes, aquabubbels en als afsluiter is er waterskiën in de Kom. Kortom, een leuke dag voor jong en oud .

 

 

 Havendagen Gouda

Vanaf donderdag varen ze via de Gouwe naar de singels en grachten van de Goudse binnenstad. Vrijdag en zaterdag zijn er allerlei nautische activiteiten zoals markten, schepen lossen en laden, exposities, gieklopen, grachtenconcerten en een kunstmarkt. Meevaren op zeil- en roeivletten en rubberboten kan ook. En natuurlijk kan een groot deel van de historische schepen worden bezocht en geven schippers graag uitleg over de geschiedenis van hun mooi opgepoetste vaartuig. Zondag 28 juni varen de boten weer af.

 

 

Toeristische Markt Deest

 De Toeristische Markt is een dag van warenmarkt, evenementen, muziek, live muziek, gezellige terrasjes, ambachten en straattheater.

 

 

Bunschoter Boeren- en Beestenboel

De Bunschoter Boeren en BeestenBoel (BBBB) is op een zaterdag eind mei of begin juni waar de Dorpsstraat in Bunschoten gevuld is met allerlei activiteiten die te maken hebben met het agrarisch karakter welke deze straat jaren heeft gehad. Al 15 jaar lang is er, sinds 1998, een BBBB geweest, met uitzondering van 2001 toen vanwege de MKZ de dag is afgelast.  De activiteiten in de Dorpsstraat bestaan uit een markt met ambachten en verkoop van allerlei producten.

 

'Natuurlijk, nostalgisch Noordhorn'

Natuurlijk, nostalgisch Noordhorn' is een gezellige fair met tal van activiteiten. Zo is er een uitgebreide markt met hippe en handgemaakte producten, nieuwerwerts lekker (biologisch) en lokaal eten, hobbymateriaal, huis-, tuin-, en keukenproducten en spullen met retro-touch. En dit alles eerlijk, heerlijk, duurzaam en vaak van dichtbij. Kortom, een ideaal uitje voor het hele gezin!

 

 

Ommer Bissingh Nostalgisch Ommen

De laatste Ommer Bissingh-woensdag staat traditiegetrouw in het teken van de nostalgie. Lekker terug naar grootmoederstijd zonder de kinderen van nu uit het oog te verliezen. "Zonder verleden geen toekomst", wordt er gezegd en de Ommer Bissingh gaat dat bewijzen!

 

 

Vlaardingen Open Monumentendag 2013

- Thema op zaterdag 14 september:     Macht &Pracht

Wie de macht en pracht van Vlaardingen wil ontdekken, kan bij allerlei gebouwen een kijkje nemen tijdens Open Monumentendag van 12.00 tot 16.00 uur op zaterdagmiddag 14 september en op pad gaan met een speciaal gemaakte wandelroute.

Het is de 24e keer dat in Vlaardingen Open Monumentendag wordt georganiseerd. In het hele land bezichtigen mensen monumenten en krijgen zij informatie over de historie en andere wetenswaardigheden. Dit jaar is het landelijke thema ‘Macht & Pracht’. In Vlaardingen staan monumenten van kerkelijke, industriële en bestuurlijke macht en pracht in de schijnwerpers. Op vrijdag 13 september wordt rond het thema van de Open Monumentendag ook de landelijke klassendag gehouden, waaraan in Vlaardingen 162 basisscholieren meedoen.

 

 

Forteiland Pampus 

In September - Stellingmaand worden op de forten en verdedigingswerken van de Stelling van Amsterdam verschillende activiteiten georganiseerd. Ook forteiland Pampus doet mee, met in de weekenden verschillende culturele, spannende, natte, snelle en nachtelijke activiteiten.
Zondag 22 september:  Zwarte Handen
Een ouderwetse touwslagerij, wassen en tanen. De oude ambachten groep Zwarte Handen zal dit weekend op forteiland Pampus ouderwetse ambachten tot leven brengen met doorlopende demonstraties. Publiek wordt uitgenodigd mee te doen en de wasvrouwen en Taanders vertellen anekdotes en zingen ouderwetse liederen

 

 

Beerta - Dickens Day Beerta 2013

De grootste kerstmarkt van het Noorden in Dickens stijl. Waan u in de tijd van Dickens. Met Dickens koor, sfeervol versierde straten, met personages uit de boeken van Charles Dickens. Vele standhouders die hun waar verkopen. Een en al gezelligheid in Beerta met Dickens Day

 


 Vlootdag Harlingen


De Vlootdag wordt in 2014 op zaterdag 12 april van 11.00 tot 17.00 uur georganiseerd! De feestelijke start van het zeilseizoen van de bruine vloot en bij uitstek een ontzettend gezellig familie evenement.
U kunt genieten van de Nautische sfeer in en om Harlingen en krijgt een indruk van haar activiteiten op het Wad, live muziek, heerlijk eten, de Nautische markt & braderie, een Shantykoor, bezichtigen van oude ambachten, diverse workshops en kinderen kunnen zich vermaken in/op de aanwezige
attracties.

 
 
Archeologie dag Almere

Altijd eens willen weten wat het is om een echte archeoloog te zijn en dit zelf te ervaren? Kom dan naar de Archeologiedag op zondag 26 augustus op het stadslandgoed de Kemphaan in Almere!!   De gemeente Almere houdt zondag een archeologiedag. Bestuurders willen de Almeerders en andere belangstellenden kennis laten maken met de geschiedenis van de poldergemeente die verder gaat dan het 29-jarig bestaan. In de bodem zijn sporen gevonden die teruggaan tot zeker 8800 voor Christus.


 


AQUA HOORN

Zondag 14 oktober stond de gezellige haven van Hoorn in het teken van Aqua Hoorn. In het havengebied werden allerlei activiteiten georganiseerd die een link hadden naar de historische activiteiten die in de haven van Hoorn hebben plaatstgevonden. Van palingroken tot ijzer smeden, van touwslagerij tot het zingen van zeemansliederen
 .


 


Dickens Kerstmarkt Steenwijk

14 December ademt de binnenstad van Steenwijk de sfeer uit van kerst zoals dit gevierd werd aan het eind van de 19e eeuw.

Het verhaal van Charles Dickens over de vrek Ebenezer Scrooge wordt als leidraad voor deze avond gebruikt.
In het centrum lopen figuranten rond, zijn kleine optredens en wordt er een kerstmarkt georganiseerd. Ook zal de Scrooge Dinner Lodge weer verrijzen op de Markt.KERSTSFEER IN VESTING ELBURG ANNO 1900

ELBURG- In het midden van Nederland, aan de rand van de Veluwe, ligt de vestingstad Elburg. De oude bouwstijl wordt hier met zorg in ere gehouden. De keitjesstoepen, de stadsmuur, de Vischpoort; het is net alsof u het verleden binnen stapt. De oude Vestingstad ademt de sfeer uit van authenticiteit, ambachtelijkheid en gezelligheid.

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 december 2013 gaan we dan ook binnen het prachtige, monumentale vesting van Elburg weer terug naar de tijd van 1900 met de zesde editie van Kerst in de Vesting. De muziek rond 1900 speelt dit jaar ook weer de hoofdrol. Veel muziekgroepen en koren treden op binnen de vesting Elburg.Dik Trom Festival Etersheim

Bezoekerscentrum de Breek ligt aan de Etersheimerbraakweg. Aan het einde van dit pad ligt het schooltje van Dik Trom en meester Kieviet, de schrijver van de boeken. Dik was natuurlijk vaak bij de molen te vinden waar hij een hoop kattenkwaad uit kon halen. Daarom vond de Breek het een leuk idee een festival te organiseren waar kinderen de avonturen van Dik konden naspelen.
Streekproductenmarkt Borg Ewsum

Op het borgterrein van Ewsum in Middelstum (Gr) worden sinds 2003 's zomers streekproductenmarkten gehouden. De omgeving straalt daar precies de juiste atmosfeer uit voor het genieten van alles wat groeit en bloeit, en waarvan veel van de lekkere en ambachtelijk gemaakte Groningse producten gemaakt zijn
Naardense vaardagen Vesting Naarden

Onder deze titel organiseerde de Stichting Historische Haven Naarden in 2001 voor het eerst de ontvangst van authentieke schepen, die gerekend konden worden tot het varend erfgoed.

Paardenmarkt Scheerwolde


Het jaarlijkse dorps- en volksfeest in Scheerwolde gaat op donderdagavond 11 augustus van start met de vierde editie van touwtrekwedstrijden. Hiervoor zullen ploegen vanuit het gehele land naar Scheerwolde komen, om een sterk deelnemersveld te vormen.
Visserijdagen Spakenburg

De Visserijdag is inmiddels een jaarlijkse traditie, op de eerste zaterdag van september. Het centrum van Spakenburg lijkt in z’n geheel teruggestapt in het grijze verleden en is in die stijl meer dan ooit een bezoek waard.

Bezoekers kunnen de sfeer proeven van de ooit zo levendige visserijcultuur in het voormalige Zuiderzeedorp. Dit alles tegen het passende en vanzelfsprekende decor van de schilderachtige Oude Haven, met de authentieke botterwerf en de Rode Loods.
Met meer dan 30 botters in de haven en alle deelnemers in klederdracht bent u terug in de tijd. De Visserijdag is niet commercieel en heeft daardoor een wel heel bijzondere sfeer. De vele activiteiten maken het tot een dynamische dag voor jong en oud.

 


Tuinen- en kunstroute ANDIJK


In juni is het vaak mooi weer. De tuinen staan er dan mooi bij. En de zomer is eigenlijk al volop aanwezig. Een zonnige tijd. Een periode om er op uit te gaan. En dit is ook wat we willen gaan doen op Zaterdag 16 juni a.s. Niet dat we

het ver weg zoeken, maar we blijven op ons dorp. Voor de tweede keer willen we een Tuinen- en Kunstroute houden van 11uur tot 16.00u. Het is de bedoeling dat op geschikte locaties, hobby’s enzovoort kunnen worden tentoongesteld. Geschikte locaties zijn bv. tuinen, boomgaarden, gebouwen waar mogelijk muziek gespeeld wordt. Het is de bedoeling dat de bezoekers kunnen genieten van zowel de locatie als de kunst. Het laatste kan bestaan uit bv. bloemschikken, excentrieke verzamelingen showen, schilderijen tentoonstellen, gedichten laten zien, muziek maken, iets vertellen. En ieder kan bedenken wat er zo al meer leuk is om aan anderen te laten zien.


 


Vlegeldag Bennekom
Vlegeldag wordt al meer dan 30 jaar georganiseerd in Bennekom (gemeente Ede). Tegenwoordig wordt deze dag georganiseerd door de 'Stichting Vlegeldag'. Vlegeldag is een oogstfeest dat alles te maken heeft met het verbouwen, oogsten en verwerken van graan. Vroeger, in de tijd voor de mechanisatie, werd overal gedorst met behulp van dorsvlegels. Dat was zwaar werk en het is dan ook niet verwonderlijk dat dorsers na afloop behoefte hadden aan een verzetje.        Strontrace  van Workum naar het Zuidhollandse Warmond Keerpunt Warmond .


De deelnemers aan de Strontrace gaan onderweg van Workum naar het Zuidhollandse Warmond, met als doel de eerste schuit en schipper te worden die terugkeert in Workum . Naast deze spectaculaire zeilrace van historische zeilende vrachtschepen, bestaat het weekprogramma uit Liereliet (Internationaal Festival van Maritieme muziek), de Visserijdagen en de Beurtveer.


 


Havenfestival Alblasserdam
Van maandag 16 tot en met zaterdag 21 september 2013 zal voor de 23e keer het Havenfestival worden gehouden in Alblasserdam. Rond een feestelijk verlichte haven zijn er diverse evenementen. U moet hierbij denken aan toneel, poppenkast, clubkasrun, taptoe, grootse braderie, korenslag, vuurwerk en een uitgebreid muziekprogramma.


Koningsdag Katwijk
Oranje vereniging Katwijk 2015


Planten- en Ambachtendag 
Antwerps recreatiedomein de Schorre , Boom , Belgie

Op de Planten- & Ambachtendag in De Schorre vind je meer dan 100 standhouders die hun bloemen, planten, kruiden, biologische producten en ambachtelijk lekkers aanbieden. Je ontdekt er ook heel wat handgemaakte accessoires en je kunt zelf aan de slag in tal van creatieve workshops. De Planten- & Ambachtendag blaast trouwens 20 kaarsjes uit dus we maken er een gezellige feesteditie van! Het piepkleine Radio Barkas zorgt voor gezellige achtergrondmuziek en we krijgen bezoek van twee wel heel nieuwsgierige vogeltjes... Loop zeker ook langs het Hartjes Machine voor een heerlijk snoepje! Made By! markt: een bruisende markt vol creativiteit!
 
 
Op de Made By! markt bieden we de makers de gelegenheid om hun producten aan het publiek te tonen. Dit alles aangevuld met wisselend culturele activiteiten en een fijne ongedwongen sfeer!

Zo kun je er bijvoorbeeld lekker rondstruinen langs de kraampjes, workshops doen, demonstraties volgen, gemasseerd worden, creatief bezig zijn, lekkere hapjes proeven, genieten van live muziek en/of dans acts, verrast worden door straattheater en relaxen op een van de leuke terrassen in Harlingen.

 
Zuidlaarder Kindermarkt
 
Evenals andere jaren, maar nu  nog groter houden we op woensdag 8 juli voor kinderen tot 12 jaar een Kindermarkt. 
Voor de kinderen die een gratis standplaats op de rommelmarkt hebben is er een gratis balloncreatie van de ballonkunstenaar, gratis schmincken, gratis ijsje. Oud Hollandsche spelletjes enz. 
 
 
 
 


Diverse Musea en Organisaties :
 
Museumwerf Vreeswijk


Groninger Scheepvaartmuseum


Nationaal Sleepvaart Museum Maassluis


Bataviawerf Lelystad


Orvelte Poort openluchtmuseum


Stelling van Amsterdam Forteiland Pampus


Museum Spakenburg


Zuiderzeemuseum Enkhuizen


Borgterrein Ewsum


Oudheidkamer Holten


Museum Schokland


Landgoed Vollenhoven (De Bilt)


De Zaanse Schans
 
 
Heerder Historische Vereniging


 
 


Stichting Het Drentse Landschap


Bureau Archeologie en Monumentenzorg Almere


Monumentenzorg Vlaardingen


Gemeente Andijk 200 jaar


Stichting "De Helderse Vallei"


Tuinen- en kunstroute Andijk


Stichting de Zonnebloem
 
 
Vrijheid Urmond


enz. .....