Video's
 
Vanwege de vele video's duurt het een tiental seconden voor dat de pagina is geladen .
 
 
Verhuur / Te huur Oude Ambachten
 
 
Wasvrouw anno 1900    Touwslagerij     Taanderij
 
Kuiperij  en  Smederij
 
 
 
https://sites.google.com/site/zwartehanden  
 
 

 

                                                  

 
 
Als er geen beeld is bij het afspelen van de filmpjes : zet het filmpje aan en  klik in de werkbalk van de video op het radertje en
selecteer 480p
of         
Klik in de werkbalk van de video op " bekijken op youtube.com " of klik op "volledig scherm bekijken"
 
          
        
          
 
          
                
 
          
 
      
 
          
  
          
 
          
 
          
 
          
 
          
 
 
           
 
 
contact voor info en reserveringen : zwarte-handen@quicknet.nl
 
 
 
https://sites.google.com/site/zwartehanden   
 
 
 
 
 

Gezocht : leerling was-vrouwen en -mannen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inwerkdag van de wasvrouwen van Wasvrouw anno 1900
 
Zie ook onze  " wasvrouw anno 1900 " site :
 


 

 

 

 

 

Te huur voor markten , braderien , havendagen en andere evenementen .

Voor prijzen en voorwaarden zie onder aan de pagina .
 

 

                                                
                      

 

 

 

 

    

                 Oude Ambachten Groep      

 

         Zwarte Handen

 

 
       Touwslagerij , Taanderij , Kuiperij & Veldsmederij
 
    en nieuw :
 
         Wasvrouw anno 1900

                

               

 

 


 


 

Zie ook de wasvrouw anno 1900 site :
 

 

 

Te huur voor markten , braderien , havendagen en andere evenementen .

Voor prijzen en voorwaarden zie onder aan de pagina .
 
 
Voor contact :

zwarte-handen@quicknet.nl  

 
  

De Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" , bestaat uit 4 mensen die in dienst zijn of waren van het openluchtmuseum "Het Zuiderzeemuseum"  (www.zuiderzeemuseum.nl ) te Enkhuizen waar wij oude ambachten zoals kuipen , smeden, touwslaan , stoomwassen , mandenmaken en visroken demonstreren op de wijze zoals de ambachten werden uitgevoerd tussen 1880 en 1930 .

 
  
          
 
        
 
 
        Zuiderzeemuseum
      
 
 
 
Sinds enige jaren hebben wij ons in onze vrije tijd verenigd tot de

Oude Ambachten groep "Zwarte Handen"

en zijn regelmatig met onze demonstraties te vinden op havenfeesten , maritieme festivals , historische evenementen , markten en braderieën .
 
Daarbij laten we niet alleen zien hoe het vroeger in zijn werk ging , maar vertellen daarbij ook
over de culturele , sociale , economische en  technologische historie van de ambachten en leggen verbanden met het hier en nu .
 
 
 
 

Het gaat hier om de volgende ambachten die wij in wisselende samenstellingen of apart kunnen leveren :

 
 

 

Ambachtelijke Kuiperij :

 

Het ambachtelijk met oude gereedschappen vervaardigen van tonnen , kuipen , houten emmers , putsen , wastobbes , voerbakken etc. .

Het maken van duigen , het opzetten van de ton , het branden van de ton (indien de omstandigheden dit toelaten) , vervaardigen bodems , het in elkaar hameren en waterdicht maken van de ton , en het hoepelen van de ton. Daarbij laten we niet alleen zien hoe het vroeger in zijn werk ging , maar vertellen daarbij ook over de culturele , sociale , economische en technologische historie van het ambacht en leggen verbanden met het hier en nu .

De bezoeker kan proberen om uit losse duigen zelf een tonnetje op te zetten en zich kleden in het houten kostuum van de verliezer van een kaartspel .

We maken met veel plezier en vakmanschap deze duizenden jaren in huishouden , boerenbedrijf , scheepvaart , ambacht en beroep etc. toegepaste oude gebruiksvoorwerpen .

Gekuipte houten tobbes , voerbakken en emmers zijn oud ze bijna nergens meer te krijgen vanwege het simpele feit dat ze in de jaren 40 en 50 als ouderwets werden beschouwd en van generlei waarde werden weggegooid of verbrand in de kachel . Alleen de tonnen hebben het plastic overleeft : vele alcoholische dranken zitten nog steeds in tonnen .

Nieuw zijn ze ook moeilijk te vinden : een slechte tobbe of emmer uit China of Taiwan is soms nog wel te koop , maar een b.v. puts is vanwege zijn onmogelijkheid machinaal gemaakt te worden nergens meer te koop .

         
 
 
 
    


 
 
        


 
 
 


 
 
 
 
Ambachtelijke Touwslagerij :
 
Het op een lijnbaan met een losse en vaste bok met de hand vervaardigen van touwen tot ong. 30 meter uit hennepgaren en het door kinderen zelf te vervaardigen van springtouwen ( 3m. lengte a 2,00 p/s) op een kleine lijnbaan .  


Wij zijn in het bezit van 2 mobiele lijnbanen (banen waar de touwen op worden geslagen) : een korte voor touwwerk tot 4 meter en een lange voor touwen tot 60 meter waar we markten , braderieën , havendagen , visserijdagen etc. mee afgaan .

De bezoekers krijgen de doorlopend het touwslaan gedemonstreerd en kunnen tegen betaling hun eigen touw draaien/slaan op de ouderwetse touwslagerswijze . Het gemaakte touw kan/ mag uiteraard worden meegenomen .

Daarbij laten we niet alleen zien hoe het vroeger in zijn werk ging , maar vertellen daarbij ook over de culturele , sociale , economische en technologische historie van de ambachten en leggen verbanden met het hier en nu . Ook laten we zien hoe de hennepstengels uit de vroeger in Nederland alom aanwezige hennepteelt werden bewerkt tot garens voor de touwslagerijen .

Volwassenen kunnen bv op de lange lijnbaan een waslijn , een vakantietouw , een springtouw voor op school , een sleepkabel etc. draaien . De prijzen variëren met het soort touw , de lengte en de dikte van het touwwerk dat geslagen wordt . Een door de bezoekers zelf geslagen origineel hennep Urker of Volendammer Roop (waslijn zonder knijpers ) van 15 meter lengte kost bv € 15,00 .

Kinderen kunnen hun eigen springtouw , huttenbouwtouw , boompje klimtouw , cowboytouw , broertjes&zusjes vastbindtouw , paardjespeeltouw , sleetje trektouw enz. van 3 meter draaien en kost € 2,00 .

 
 
    
 
 
 
 
 
 
 
Historische achtergronden en uitleg van het ambachtelijk maken van touw uit natuurvezels zoals hennep en vlas en de geschiedenis van de ambachtelijke touwslagerij in Nederland tot plus minus 1955. Deel 1 en deel 2

Deze video's zijn opgenomen in en geproduceerd door het Zuiderzee-museum te Enkhuizen , http://www.zuiderzeemuseum.nl/  en ook de auteursrechten liggen bij het Zuiderzeemuseum    

   

Deel 1                                                                              Deel 2

 

Deel 3

 
 
 
 

       

 
 
 

 

 

Deze video's zijn opgenomen in en geproduceerd door het Zuiderzee-museum te Enkhuizen , http://www.zuiderzeemuseum.nl/ en ook de auteursrechten liggen bij het Zuiderzeemuseum .


   
 


 
       
           
 
       
 
 
  
   

 

 
 
 
AmbachtelijkeTaanderij :
 
 

Het ambachtelijk tanen (conserveren met bruine taanvloeistof) van het touw- en zeilwerk ( en klompen en kleding ! ) in een ouderwetse met hout gestookte koperen taanketel .

Alle touwwerk , netten en zeilen waren vroeger gemaakt van plantaardig materiaal : vlas , katoen , hennep ,

manilla ,sisal etc. . Aangezien plantenmateriaal snel gaat verrotten , zeker 's zomers bij hoge watertemperaturen kon dit binnen een week of 2 al gebeuren , hadden de visser iets bedacht om dit tegen te gaan : het tanen !

Het tanen deed men met het ouderwetse Cachou ( kernhoutextract van de tropische Acaciaboom )en voor 1850 met een aftreksel van eikenschors (het z.g.n. Run van eek) .

Dit tanen van netten , touwen en zeilen door de vissers van de vissersvloot van de Zuiderzee en Noordzee gebeurde tot 1960 een aantal malen per jaar . Een zeil of net ging dan i.p.v. 1,5 tot 2 jaar , wel 10 tot 12 jaar mee . Het gevolg was dat aan boord van zo'n schip alles bruin was : de touwen , de zeilen , de netten , de kleding , de klompen , de koffie , de getaande koppen van de bemanning etc.

Na 1960 was er geen noodzaak meer om te tanen , het kunststof deed zijn intrede . Des ondanks zien we vele moderne ouderwetse schepen nog steeds getuigd met bruine zeilen , alleen zijn ze nu van kunststof en we noemen ze nog steeds de Bruine Vloot !

Wij tanen tijdens onze demonstraties met cachou en stoken de taanketel met langzaam brandend eikenhout dat zo min mogelijk rookt en zo min mogelijk het milieu belast . Vroeger werd er zeker geen eikenhout gestookt , dit was veel te kostbaar en het eikenhout gebruikte men liever voor andere zaken . Onder de taanketel werd alleen sloop- en afvalhout gestookt , ongeverfd of geverfd : milieu bestond toen nog niet !

Een andere veel gebruikte brandstof was turf en dan vooral het in de turfschepen verkruimelde doorgevallen turf onder uit het ruim , wat een stuk goedkoper was dan hele turf .

 

Tijdens de demonstratie kunnen kinderen met een jukken (3 stuks) met 2 emmertjes water halen om regelmatig de taanketel bij te vullen .Ook zijn er diverse ouderwetse spelletjes aanwezig , zoals ringwerpen , klompjes gooien , stelt lopen en blokkenbouwen .


 
 

Tanen samen met Museum Spakenburg en RTV-Bunschoten

 
 
 
      
 
 
           
 
           
 
   
         
 
 
 
 
Ambachtelijke Smederij :
 
Het op een veldsmidse vervaardigen van smeedwerk voor de scheepvaart , de huishoudelijke sector , de agrarische sector en de bouwnijverheid van rond 1900 en tevens het vervaardigen van siersmeedwerk zoals deurkloppers , bloemen en bloemstukken , vogels en sierraden.
 
 
 
 
  
    
    
 

       

    

 

 

 

Wasvrouw anno 1900 :


Een wasvrouw van rond 1900 doet samen met de bezoekers en de kinderen op uw evenement de was zoals dat toen werd gedaan : met wasbord , houten en zinken wastobbes , wasbok ,wringer , zeepklok , droogrek , groene zeep , ouderwets wasgoed , waslijnen (ropen) die zonder wasknijpers te gebruiken zijn , juk en emmers etc. . Voor de kinderen zijn er apart ook nog enkele wastobbes , wasborden , borstels , droogrekjes etc. waar ze naar hartenlust ouderwetse onderbroeken , nachthemden , schortenen lakens kunnen wassen , boenen , wringen en drogen . Met jukken (3 stuks) kan op de wijze van ‘2 emmertjes water halen “ door de volwassen / kinderen water worden gehaald voor de was en de tobbes en ketels worden bijgevuld . Ook moet er natuurlijk zeep worden geklopt en was geklokt.

 

Om de wasvreugde te verhogen wordt er regelmatig een oud lied gezongen , want de emmers water moeten worden gehaald , de zwarte zwanen moeten wit gesopt worden en de 3 kleine kleutertjes zaten met hun goeie goed natuurlijk op een heel vies hek .

 

Daarnaast zijn er 10 matterkloppers en een en rek met een zeer stoffig kleed dat nodig geklopt dient te worden : leef je uit op een geheel CO2 neutrale ouderwetse manier ! En fijnstof had men nog nooit van gehoord .

 

 

Zie ook de wasvrouw anno 1900 site :
 

 


 


  


 
 


 


  
Het geheel van de demonstraties wordt
uitgevoerd en aangekleed in de stijl van
de tijdsperiode 1880 -1900
 
 
 
 
 
 
  
 
 
Handgeknoopte stootwillen
 
 
 
  
 Af en toe spugen we een vuurtje 
 
Hout voor de taanketel

 

 

 
 
 

Voorwaarden :

 
Alle facturen / betalingen dienen contant te worden voldaan bij aanvang of aan het einde van de demonstraties .
 
Alleen de ambachten Taanderij , Touwslagerij , Kuiperij en Haringrokerij kunnen in een middeleeuwse ambiance en context worden gedemonstreerd .
De ambachten Wasvrouw voor een groot gedeelte en de Smederij niet .
 
Op officiële feestdagen en voor kerstmarkten in het winterseizoen  ( november , december , januari ) geldt een minimale afname van 6 uren .
Dit geld ook voor Vader- en Moederdag , 5 mei Bevrijdingsdag , Koningsdag , 11 november Sint Maarten , 5 december Sinterklaas en Valentijnsdag .
 

Omdat het ambachtelijk haringroken nooit aan de strengen eisen van de heden ten daagse Keuringsdienst van Waren kan voldoen zonder ernstig aan authenticiteit en sfeer in te boeten verkopen we de gerookte haring niet . De haringen worden daarom in stukjes uitgedeeld zodat vele bezoekers kunnen proeven . De haringrokerij heeft een toeslag van 30 euro per dagdeel en voor ieder extra uur 7,50 euro , als vergoeding voor de gebruikte haring die wordt uitgedeeld .

 
 
De opbouw van de demonstraties duurt ruim een uur , daarom is oude ambachten groep Zwarte Handen plusminus 1,5 uur voor aanvang ter plekke om de demonstraties op te bouwen , hetgeen inhoud dat de plek van opbouw vanaf dit tijdstip per bestelbus ( 2 m. 50 cm. hoogte) of auto met aanhanger bereikbaar moet zijn .
 
De tijdens de demonstratie vervaardigde ambachtelijke producten zijn eigendom van de Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" en kunnen tijdens de demonstratie door de Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" worden verkocht aan derden' , zo niet dan geldt er een door Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" nader te bepalen uitkoopsom .
Bij een aantal ambachten kunnen de bezoekers tegen betaling ( meestal als vergoeding van de gebruikte materialen ) zelf iets maken en meenemen , bv een springtouw , een zelf gedraaid touw tanen of zelf iets smeden .
Sommige organisatoren willen niet dat hun bezoekers iets moeten betalen : dan geldt er een uitkoopsom voor de organisator , zodat de bezoeker gratis een springtouw kan maken en meenemen . De organisatie betaald dit dan .
Andere organisatoren willen überhaupt niet dat er iets verkocht wordt : wij vragen dan de organisatie de gemiste (materiaalvergoeding ) verkoop te vergoeden in de vorm van de uitkoopsom . Wil een organisator dit niet dan doen we geen zaken omdat we dan bv geen springtouwen kunnen draaien met de bezoekers en daardoor een groot deel van onze demonstratie vervalt .
 
 
Voor de demonstraties tanen , haringroken en smeden dient er in een straal van 50 meter water aanwezig te zijn , dit mag zowel kraanwater als slootwater zijn , zodat een ketel bluswater kan worden getapt . Het houtvuur onder de taanketel heeft de afmetingen van 25 bij 25 cm en bevind zich in een gietijzeren vuurschaal . Deze vuurschaal staat vervolgen op een ijzeren plaat van 55 bij 60 cm met randen . In het begin geeft het vuur enige rookoverlast maar zal na 5 a 10 minuten minimale rookoverlast geven . De smederij zal wat vaker rookoverlast geven , omdat iedere keer dat er nieuwe kolen aan het vuur worden toegevoegd zal er 1 a 3 minuten rookontwikkeling zijn . Het vuurtje van de haringrokerij bevindt zich in een ijzeren ton ( in middeleeuwse stijl in een houten ton) en geeft continu een beetje rookoverlast .
 
Voor de demonstratie Wasvrouw anno 1900 dient er in een straal van 50 meter water aanwezig te zijn , dit mag zowel kraanwater als schoon
slootwater zijn , maar geen zout zeewater zoals in Harlingen en waddenkust , Katwijk en de Noordzeekust en het gebied rond de Biesbosch en de Rijn / Waal / Merwede / Lek en Oude Maas , zodat  waswater kan worden getapt .
 
 
De haringrokerij heeft een toeslag van 30 euro per dagdeel en voor ieder extra uur 7,50 euro , als vergoeding voor de gebruikte haring die wordt uitgedeeld .
 
Voor de demonstratie smeden dient er in een straal van 50 meter een 220 volt stroompunt aanwezig te zijn . Ook voor (kerst-) markten na zonsondergang dient er
220 V aanwezig te zijn .
 
De demonstratie tanen , haringroken en smeden kunnen alleen in de openlucht worden gedaan .
 
De demonstratie Touwslagerij heeft minimaal een opstellingsruimte nodig van
3 bij 10 meter .
De demonstratie Taanderij heeft minimaal een opstellingsruimte nodig van
3 bij 6 meter .
De demonstratie Wasvrouw uit 1900 heeft minimaal een opstellingsruimte nodig van
3 bij 6 meter .
De demonstratie Smeden heeft minimaal een opstellingsruimte nodig van
3 bij 6 meter .
De demonstratie Kuiperij heeft minimaal een opstellingsruimte nodig van
3 bij 6 meter .
De demonstratie Haringrokerij heeft minimaal een opstellingsruimte nodig van
3 bij 6 meter .
 
Indien er meerdere demonstraties worden verlangd moeten de verschillende demonstraties zich als buren naast/bij elkaar bevinden .
 
De Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" is niet aansprakelijk voor schade aan of door derden door onachtzaamheid en/of onoplettendheid of het niet opvolgen van instructies van de medewerkers van Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" van/door derden tijdens het uitoefenen en/of demonstreren van de ambachten door Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" en/of derden .
 
Wel is de Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" aansprakelijk voor schade aan derden door onachtzaamheid en/of onoplettendheid van werknemers van Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" tijdens het uitoefenen en/of demonstreren van de ambachten door werknemers van Oude Ambachten groep "Zwarte Handen" .
 
Zwarte Handen behoudt zich het recht voor om bij zware regen of wind de demonstraties tijdelijk te sluiten . Hiervoor wordt geen refund gegeven .
 
Bij afname van meer dan 1 demonstraties kunnen demonstraties alleen voor het zelfde dagdeel en de zelfde extra uren worden afgenomen .
 

Info en foto’s , contact en reserveringen : https://sites.google.com/site/zwartehanden           

mail zwarte-handen@quicknet.nl             Youtube-kanaal    https://www.youtube.com/user/ZwarteHanden

De op de websites staande foto’s en video’s zijn vrij te downloaden om te gebruiken voor promotie doeleinden vooraf of achteraf van de evenementen waarbij Zwarte Handen aanwezig zal zijn of is geweest .Voor andere doeleinden dan hierboven vermeld dient u voor toestemming eerst contact op te nemen met Zwarte Handen zwarte-handen@quicknet.nl  .

 

 

 

Prijzen 2017 :
 
1 Dagdeel = 4 uren

 Minimaal af te nemen 1 dagdeel (minimum van 4 uren)

(op officiële feestdagen geldt een minimale afname van 6 uren)

 

Per demonstratie bij afname van 1 dagdeel
190,00 euro

 

Per demonstratie bij afname van meer dan 1 dagdeel
190,00 euro + 40,00 euro per uur extra

 

vb. : demonstratie van 12.00 tot 17.00 , dit zijn 5 uren , oftewel 1 dagdeel van 4 uur + 1 extra uur
de totaalprijs wordt dan 190,00 + 1 x 40,00 = 230,00 euro per ambacht

 

De prijzen zijn exclusief 21% BTW . Als u geen factuur wenst kunnen we de BTW achterwege laten .
Contant te voldoen bij aanvang of aan het einde van de demonstraties .
 
Voor de locatie ....... geldt voor ongeacht het aantal ambachten een reiskosten vergoeding van 1 x euro ....... excl. BTW . 
 

info en foto’s ,video’s , contact en reserveringen : https://sites.google.com/site/zwartehanden    of   https://sites.google.com/site/wasvrouwanno1900      

Youtube-kanaal    https://www.youtube.com/user/ZwarteHanden 

email zwarte-handen@quicknet.nl